Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Χρύσα Κιτσοτόλη-Δημήτρης Νικόπουλος: "Οι επενδυτικές ευκαιρίες υπήρχαν και υπάρχουν, παρά την κρίση."

Η Χρύσα Κιτσοτόλη και ο Δημήτρης Νικόπουλος είναι δύο νέοι άνθρωποι, οικονομολόγοι που τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρύσει στα Ιωάννινα την εταιρία Business Consulting με σκοπό να παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Έχοντας συνεργάτες με πολυετή εμπειρία ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και παροτρύνουν τους νέους να τολμήσουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση. Για όλα αυτά, αλλά και για ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα, συζήτησαν με τον δημοσιογράφο Μίλτο Γήτα στην συνέντευξη που ακολουθεί.


Γιατί ανοίξατε την Business Consulting και ποιος είναι ο στόχος σας;
Η Business Consulting ιδρύθηκε με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Διαθέτει στελέχη με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην υπαγωγή και υλοποίηση επενδυτικών έργων, στους τομείς της μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου – υπηρεσιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, logistics, παραγωγής λογισμικού, κ.α. συμβάλλοντας στην ανάπτυξη εκατοντάδων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ανάγκες των πελατών μας και στην εξεύρεση της βέλτιστης στρατηγικής για την ανάπτυξη τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα έμπειρα στελέχη μας αξιολογούν τις δυνατότητες που δίνονται μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής πρόκλησης, σε επιχειρηματικό και λειτουργικό επίπεδο. 

Μέσα στην οικονομική κρίση θεωρείτε  πως υπάρχουν επενδυτικές ή αναπτυξιακές ευκαιρίες;
Οι επενδυτικές ευκαιρίες υπήρχαν και υπάρχουν, παρά την κρίση. Αυτό που λείπει είναι το κατάλληλο περιβάλλον για μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και πως η οικονομία έχει ανάγκη ένα επενδυτικό «σοκ», που θα «ξαναζεστάνει» την αγορά. Όμως οι επενδύσεις για να γίνουν χρειάζονται δύο βασικές εξασφαλίσεις, πρώτον ένα περιβάλλον σταθερό, υγιές, με ξεκάθαρους κανόνες, με κίνητρα που ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και δεύτερο, την ύπαρξη επαρκούς και συμφέρουσας χρηματοδότησης. Η κρίση εν μέρει ώθησε την εκδήλωση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης, σε μία εποχή που οι τράπεζες έχουν απομυθοποιηθεί είναι τα οικογενειακά κεφάλαια και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων. Επενδυτικά εργαλεία υπάρχουν για αυτόν που τα αναζητά, π.χ. μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του HORΙZON 2020, κ.α., εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην γέννηση ισχυρών και κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Οι νέοι άνθρωποι που έρχονται σε εσάς κυρίως τι ανησυχίες εκφράζουν;
Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων που μας επισκέπτονται, βιώνει μεγάλη πίεση και νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι ανησυχούν λόγω της αδυναμίας να βρουν δουλειά. Εικοσάρηδες και τριαντάρηδες δεν περιμένουν δουλειά από το ρουσφέτι, αναζητούν να φτιάξουν κάτι δικό τους και υπάρχουν πια οργανωμένες πρωτοβουλίες και θεσμοί για να τους στηρίξουν. Πολλοί νέοι που απευθύνονται στο γραφείο μας, εμφανίζονται θετικοί σε σχέση με την επιχειρηματικότητα ως προοπτική και αρκετοί από αυτούς δηλώνουν πρόθεση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιασμένη στη χρήση της τεχνολογίας, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ξέρουν πως παρά την κρίση, μπορούν να αρπάξουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και να κάνουν το δικό τους επαγγελματικό βήμα. Ο νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να ζητήσει την κατάλληλη επιχειρηματική καθοδήγηση έτσι ώστε να αντλήσει τα κατάλληλα κεφάλαια και να μπορέσει να ενισχύσει το επιχειρησιακό του σχέδιο.

Μπορεί ένα σωστό επιχειρηματικό πρόγραμμα να είναι η αρχή για μια πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων;
Φυσικά και μπορεί. Μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι ενεργό πρόγραμμα όπου αφορά την ίδρυση επιχειρήσεων από Πτυχιούχους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους επιδοτεί 100% τόσο τις λειτουργικές τους δαπάνες, τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και την απόκτηση εξοπλισμού χρήσιμου για τα πρώτα τους βήματα. Δαπάνες που δίνουν ένα σημαντικό έναυσμα για το ξεκίνημα και συμβάλουν στη βιωσιμότητα μιας νέας επιχείρησης. Επίσης, αναμένεται να ξανανοίξει το πρόγραμμα των νέων γεωργών για όσους θέλουν να κάνουν το επιχειρηματικό τους βήμα στον πρωτογενή τομέα. Τέλος, πρέπει να πούμε πως υπάρχουν προγράμματα για ίδρυση επιχειρήσεων στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, αγροδιατροφή, υγεία, κλπ. 

Φέτος το καλοκαίρι τι προγράμματα τρέχουν;
Μέσα στον Ιούλιο ξεκίνησε το πρόγραμμα Πτυχιούχων που αναφέραμε παραπάνω, με επιδότηση 100% των λειτουργικών αναγκών αυτοαπασχολούμενων αλλά και για ίδρυση νέας επιχείρησης από ανέργους ή μισθωτούς με πτυχίο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, αυτή τη στιγμή είναι ενεργά δύο προγράμματα για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν μη γεωργικό. Ακόμα έχει προκηρυχθεί πρόγραμμα για συμπράξεις ερευνητικών φορέων με επιχειρήσεις στους τομείς της Υδατοκαλλιέργειας, Βιομηχανικών υλικών και Ανοιχτής Καινοτομίας στον Πολιτισμό. Την Τετάρτη, 12 Ιουλίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων που αφορά στην απασχόληση 1.295 ανέργων, ηλικίας 25-29 ετών και αναμένονται και άλλα μέσω του ΟΑΕΔ. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό, ξεκινά μία σειρά νέων προγραμμάτων, που αφορούν στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και σε δραστηριότητες οι οποίες δεν είχαν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα, όπως είναι οι δραστηριότητες της λεγόμενης περιβαλλοντικής βιομηχανίας -ενίσχυση δηλαδή επιχειρήσεων για τη διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων. Επίσης, αναμένεται η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, από το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της κάθε επένδυσης μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης από 45% έως 50%.

Και από φθινόπωρο τι να περιμένουμε;
Από το φθινόπωρο αναμένεται πληθώρα επενδυτικών προγραμμάτων σε πολλούς τομείς δραστηριότητας. Για παράδειγμα αναμένονται οι προσκλήσεις του LEADER, όπου θα περιλαμβάνονται δράσεις για μεταποίηση αγροτικών και μη προϊόντων, ίδρυση και εκσυγχρονισμό τουριστικών καταλυμάτων, κλπ. Επίσης, αναμένεται η ενίσχυση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ιδιωτικής εκπαίδευσης και εστίασης, τομείς που έχουν πολύ καιρό να ενισχυθούν. 
Ένα ακόμη πολυαναμενόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο είναι το πρόγραμμα του Εξοικονομώ κατοίκων ΙΙ, για νοικοκυριά, με έμφαση στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια μέχρι και του ποσού των 25.000€ ανά κατοικία. Αναμένονται προγράμματα για ίδρυση νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων, για επιχειρήσεις franchise και για εξωστρέφεια ΜμΕ. Τέλος, από φθινόπωρο περιμένουμε να ανοίξουν αρκετά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου.

Εσείς που ακριβώς επεμβαίνετε σε μια μελέτη; Από πού ξεκινάτε και που τελειώνετε;
Μέσα στο κλίμα της έλλειψης ρευστότητας λόγω της μείωσης δανειοδότησης των τραπεζών, πολλές επιχειρήσεις στρέφονται ως πηγή άντλησης κεφαλαίων στα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή και ανάλυση των δεδομένων που ισχύουν για την επιλογή του βέλτιστου προγράμματος σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη. Ο ρόλος μας ξεκινάει από την χαρτογράφηση των αναγκών του πελάτη που θα απευθυνθεί σε εμάς. Στη συνέχεια, αναζητούμε και προτείνουμε την βέλτιστη λύση που καλύπτει τις ανάγκες αυτές. Όσον αφορά τα επιχορηγούμενα προγράμματα ξεκινάμε με την προαξιολόγηση των πιθανοτήτων ένταξης στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ακολουθεί η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης και η υποβολή αίτησης υπαγωγής στο σχετικό επιδοτούμενο πρόγραμμα. Με την έγκριση του έργου ξεκινάει η καθοδήγησή του επενδυτή για την ορθή υλοποίηση της επένδυσης μέχρι και την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης. Ο ρόλος μας δεν ολοκληρώνεται εδώ γιατί ως σύμβουλοι παρέχουμε συνεχή ενημέρωση για τις μελλοντικές επιχειρηματικές τους ανάγκες.

Όταν ένα πρόγραμμα εγκρίνεται τι όρους βάζει συνήθως σε αυτόν που το δικαιούται;
Εξαρτάται το πρόγραμμα. Οι απαιτήσεις συνήθως αφορούν την ορθή λογιστική παρακολούθηση των δαπανών και τις συναλλαγές σύμφωνα τις ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις που τις ρυθμίζουν. Επιπρόσθετα, πρέπει να τηρούνται οι όροι της υπαγωγής (απόφασης ένταξης) και οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις όπως, η μη διακοπή της επένδυσης ή της λειτουργίας της επιχείρησης, πέραν του προβλεπόμενου χρόνου (1 έως 3 χρόνια συνήθως). Οι προϋποθέσεις αυτές διαφέρουν ανά πρόγραμμα και γνωστοποιούνται στους πελάτες μας από το ξεκίνημα τις συνεργασίας μας. 

Που και με ποιον τρόπο μπορεί να σας προσεγγίσει κάποιος που ενδιαφέρεται για κάποιο πρόγραμμα;
Η εταιρεία ΒUSINESS CONSULTING δεν δραστηριοποιείται μόνο στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το πλέγμα των υπηρεσιών και ενεργειών της εταιρείας περιλαμβάνει την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων (Business Plan), την εκπόνηση μελετών προώθησης (Marketing Plan) και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον τομέα του marketing. Η εταιρεία παρέχει τις υπηρεσίες της επίσης στον τομέα της Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής Συμβουλευτικής, προσφέρει υπηρεσίες σε νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Λογισμικού (Ιστοσελίδες, Ιστοσελίδες ΑμεΑ, κατασκευή eshop, Mobile εφαρμογές). Μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφείο μας στο κέντρο των Ιωαννίνων, Πυρσινέλλα 16 Α όροφος, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 26510-63777, στο mail: info@b-c.gr, μέσω της σελίδας μας στο Facebook - Business Consulting ή συμπληρώστε τη Φόρμα Επικοινωνίας στο site μας www.b-c.gr. 

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
{14/7/2017}

Δεν υπάρχουν σχόλια: