Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Μετά από 77 χρόνια λειτουργεί και πάλι ο ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας Γράμμουστας, στον Γράμμο


Μετά από 77 χρόνια λειτουργεί ξανά ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας Γράμμουστας, στο χωριό Γράμμος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του.Στα εγκαίνια παρέστη ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.Ο Ιερός Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου, στα θεμέλια παλαιοτέρου Ναού, τον οποίον είχαν καταστρέψει τα στρατεύματα του Αλή Πασά.


Ο Ναός φέρει στα κλίτη του πολεμίστρες, απ’ όπου οι κάτοικοι του χωριού αντιμετώπιζαν τους τουρκαλβανούς. Το χωριό και ο Ναός δοκιμάζονται και στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνος, όπου οι Βούλγαροι κομιτατζήδες λεηλατούν την περιοχή και ασεβούν προς την θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Η περιοχή του Γράμμου γίνεται πεδίο μαχών στα χρόνια και του ελληνοϊταλικού πολέμου. Μπορεί, άλλωστε, να διακρίνει κανείς χαρακώματα και οβίδες της εποχής.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου η περιοχή δέχεται τη χαριστική βολή. Ο Γράμμος γίνεται ορμητήριο των ανταρτών και ο Ναός της Παναγίας αρχηγείο και φυλακές. Οι κακουχίες των πολέμων αφήνουν ερείπιο τον Ναό και εν τέλει, το 2017 μπορεί και λειτουργεί ξανά μετά από την ανακαίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: