Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Κώστας Παπαζάχος: Είναι πιθανό να έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς

Πάντως, ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ θεωρεί πιθανό να εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες».Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι -σε αντίθεση με τον κ.Λέκκα, εκείνος δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσεις ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή.Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, τα επικαιροποιημένα μεγέθη δείχνουν ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να ήταν τελικά μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση και συγκεκριμένα της τάξης των 6,4 Ρίχτερ.



Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό σεισμό ο οποίος ευτυχώς συνέβη σε κάποια απόσταση από τις ακτές. Είναι σε μια σειρά από κανονικά ρήγματα τα οποία υπάρχουν ανάμεσα στη Μυτιλήνη και το Κουσάντασι, γνωστά, τα οποία έχουν δώσει τέτοιους και ισχυρότερους σεισμούς στο παρελθόν. Το γεγονός ότι συνέβη μακριά από τις ακτές έχει μετριάσει κάπως τις επιπτώσεις. Τα επικαιροποιημένα μεγέθη δείχνουν ότι η δόνηση ήταν της τάξης των 6,3-6,4 βαθμών.. Εάν ήταν πάνω στο νησί της Λέσβου θα υπήρχαν πολύ δυσμενέστερες συνέπειες.», ανέφερε ο σεισμολόγος.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαζάχος, στη συγκεκριμένη περιοχή δονήσεις έχουν φτάσει σε μέγεθος μέχρι και τα 7 Ρίχτερ. Όσο για τα επακόλουθα του σεισμού, προς το παρόν παρατηρείται πλούσια μετασεισμική ακολουθία με δεκάδες ισχυρούς σεισμούς που φτάνουν περίπου 4,5.

Τις επόμενες μέρες ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο σεισμολόγος, θα υπάρξουν σίγουρα πιο έντονοι μετασεισμοί, της τάξης των 5,5 βαθμών, ωστόσο αυτό είναι μέσα στα φυσιολογικά και αναμενόμενα πλαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: