Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Δικαστική απόφαση χωρίς προηγούμενο - 13 χρόνια φυλακή σε 29χρονη υποψήφια διδάκτορα!

Μια δικαστική απόφαση χωρίς προηγούμενο οδηγεί στη φυλακή 29χρονη υποψήφια διδάκτορα ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Αρχικά συνελήφθη εξαιτίας της σχέσης της με τον σύντροφο της, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ίδιος αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο, εκείνη όμως , κατέληξε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή της. «Δεν έχει καν σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Θεωρούσαμε βέβαιο πως θα αθωωθεί στη δίκη» λέει στο tvxs.gr o σύντροφός της.



Ο Θεόδωρος Μαντάς,  συνήγορος υπεράσπισης της 29χρονης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων ποινικολόγων και μαχόμενων Δικηγόρων δηλώνει σοκαρισμένος: «για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της πορείας μου στον χώρο της δικαιοσύνης, έρχoμαι αντιμέτωπος με μια τέτοια απόφαση και μάλιστα χωρίς να αναγνωρίζεται στη κατηγορούμενη κανένα ελαφρυντικό».

Το χρονικό

Η περιπέτεια της 29χρονης, ξεκινάει τον Μάρτιο του 2011. Στο σπίτι του συντρόφου της κάνει έφοδο η αντιτρομοκρατική, η οποία παρακολουθούσε δύο υπόπτους για συμμετοχή στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που το είχαν επισκεφτεί.

Το ζευγάρι συλλαμβάνεται. Ο σύντροφός της  κατηγορείται με το άρθρο 187Α για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η ίδια στην ασφάλεια δίνει οικειοθελώς  DNA και αποτυπώματα και αφήνεται ελεύθερη. Ο σύντροφός της κρατήθηκε, απολογήθηκε μετά από τρεις μέρες σε ειδικό εφέτη ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στη δίκη του, ο σύντροφός της αθωώνεται αμετάκλητα καθώς η απόφαση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «Ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος της πράξης της συγκρότησης – ένταξης (άρθρο. 187 Α ΄§ 4 ΠΚ) που του αποδίδεται, διότι δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του.»

Για τη σύντροφό του όμως αρχίζει μια περιπέτεια, η οποία θα της αλλάξει τη ζωή. Έστω κι αν η ίδια δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως ουδεμία σχέση έχει με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ και ιδεολογικά ουδέποτε έχει συνταχθεί με τον αναρχικό χώρο.

Τα όπλα στην πανεπιστημιούπολη και το «μερικό DNA»

Τον Νοέμβριο του ίδιο χρόνου, η ασφάλεια ανακαλύπτει όπλα στην πανεπιστημιούπολη. «Όπως μάθαμε μετά από τη δικογραφία, ένας βοηθός τεχνικού που έκανε συντήρηση και βρισκόταν στην ταράτσα του πανεπιστήμιου , είδε στις 4 το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου έναν  τύπο να βγαίνει από ένα  van το οποίο ήταν σταθμευμένο εντός της πανεπιστημιούπολης, και να τοποθετεί ένα μεταλλικό κουτί μέσα σε θάμνους.» λέει ο σύντροφος της 29χρονης. Ο μάρτυρας είπε στην ασφάλεια ότι του κίνησε την περιέργεια το γεγονός γιατί θεώρησε πως κάποιος πήγε να κρύψει εκεί λίρες! «Μετά από δέκα μέρες ο ίδιος μάρτυρας, υπέδειξε και μια σακούλα με σφαίρες. «Είχε ξεχάσει να την υποδείξει νωρίτερα λέει,  γιατί ήταν σε σοκ» εξηγεί ο σύντροφος της 29χρονης.

Παρά το γεγονός πως ο μάρτυρας μιλάει για έναν άνδρα μόνο, η 29χρονη συνδέθηκε με το γεγονός. Να σημειώσουμε ότι  μάρτυρας αυτός ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Σε γεμιστήρα εκτός όπλου,  ανιχνεύεται στα κρατικά εργαστήρια μέρος του DNA της.  Όπως θα αποδειχθεί αργότερα πρόκειται για ένα ελάχιστο δείγμα εξαιρετικά επισφαλές.  Αυτό όμως , οδηγεί στη σύλληψη και την ποινική της δίωξη για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων».

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι τα όπλα βρέθηκαν στις 18-11-2011 και η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενάμισι χρόνο μετά , τον Γενάρη του 2013.

Κανένα άλλο στοιχείο εις βάρος της

Η 29χρονη οδηγήθηκε στον ανακριτή, ο οποίος μετά την απολογία της την αφήνει ελεύθερη. «Ο ανακριτής προφανώς αναγνωρίζει πως τα στοιχεία ενάντιων της δεν επαρκούν. Και το κάνει αυτό εν μέσω αρνητικού κλίματος. Να σας θυμίσω ότι εκείνες τις μέρες είχε γίνει η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας» εξηγεί στο tvxs.gr o σύντροφός της.

Παίρνει μια ανάσα και συνεχίζει τη ζωή της. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της και βαδίζει ολοταχώς προς το διδακτορικό, το συμβούλιο εγκρίνει την έξοδο της από τη χώρα για να μετάσχει σε διεθνή συνέδρια, έστω κι αν η ίδια βλέπει το όνομα της να φιγουράρει στις λίστες της αντιτρομοκρατικής.  Στο συγκεκριμένο non paper κατονομάζονταν όσοι κατηγορούνταν για τρομοκρατική δράση.

Μεσολαβεί ένα παραπεμπτικό βούλευμα που σημειώνει  πως «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου. Περαιτέρω ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της»

Το μοναδικό στοιχείο λοιπόν εις βάρος της είναι οι «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» από το μερικό DNA, που όμως έχει στο μεταξύ... χαθεί.

Το «χαμένο DNA» και το ερώτημα «γιατί δεν τον χώρισες;»

Η πελάτης του, διηγείται ο  συνήγορος υπεράσπισης της 29χρονης στο Tvxs.gr, βέβαιη για την αθωότητά της, έσπευσε να ζητήσει μια δεύτερη γνωμάτευση για το DNA. Απευθύνθηκε στο μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο της Ελλάδας που μπορεί να κάνει ελέγχους DNA και  παρήγγειλε τεχνική έκθεση στον  διορισμένο πραγματογνώμονα Γεώργιο Φίτσιαλο, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση/ταυτοποίηση DNA.

Ο κος Φίτσιαλος ζήτησε μέσω ανακριτή να μπορέσει να κάνει κι αυτός έλεγχο. Η απάντηση της αστυνομίας στον ανακριτή ήταν ότι το DNA «τελείωσε». «Ήταν τόσο μικρό που με την πρώτη ανάλυση έφυγε το δείγμα» εξηγεί ο σύντροφός της. «Αλλά για να είναι έγκυρο ένα δείγμα, πρέπει να είναι από μία συγκεκριμένη ποσότητα και πάνω».

Ο κος Φίτσιαλος τότε ζήτησε τα στοιχεία που έβγαλαν τα γενετικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν παρέδωσε  μια έκθεση που δείχνει ότι και τα δικά τους αποτελέσματα είναι αντιεπιστημονικά. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ» γράφει η έκθεση του η οποία κάνει λόγο για τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση δειγμάτων  DNA εγκληματολογικού χαρακτήρα.  Η έκθεση γράφει χαρακτηριστικά ότι «Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ».

Με τη σημαντική αυτή έκθεση στα χέρια της , η 29χρονη ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως  «...είναι επισφαλείς και επιστημονικά ελλιπείς οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν καμία αποδεικτική ισχύ και δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στην κρίση περί σοβαρών ενδείξεων ενοχής μου».

Έγινε η  κατ’ αντιπαράθεση εξέταση . «Όταν η πρόεδρος ρώτησε την αστυνόμο που κατέθεσε σχετικά αν έχει να πει κάτι πάνω στην έκθεση δεν είπε τίποτα.» λέει ο σύντροφος της 29χρονης. «Η εισαγγελέας δε, αντί να φωτίσει την ουσία, την ρωτούσε γιατί δεν με χώρισε».

«Πρόκειται για μια ελλιπή διαδικασία και θα έπρεπε τα εργαστήρια να είναι πιο προσεκτικά όταν καταδεικνύουν κατηγορούμενους.» προσθέτει ο συνήγορος υπεράσπισης κος Μαντάς. «Δεν  έκανε δεκτό το δικαστήριο ούτε το ανασταλτικό στην έφεση.  Την έστειλαν φυλακή , βρίσκεται στο μεταγωγών και περιμένει μεταγωγή για τη Θήβα. Σε ερώτησή του Tvxs αν θεωρεί πως την πρωτόγνωρη αυτή απόφαση του δικαστήριου  επηρέασε η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, καθώς το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά,ο κ. Μαντάς απαντά καταφατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: