Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Iστορίες της πόλης, σκέψεις και όνειρα στο Κλικ Δευτερολέπτων του Χάρη Γαντζούδη

*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
‘Έσπασε τον καθρέφτη να μη βλέπει. Έσπασε τη ζωή να μη νιώθει.’’ Παρουσιάστηκε χθες στα Γιάννενα το νέο βιβλίο του συγγραφέα κ. Χάρη Γαντζούδη, με τίτλο Κλικ Δευτερολέπτων. Πρόκειται για μια συλλογή 50 μικρών πεζών, 50 ιστοριών, με θέματα της καθημερινότητας και των δυσκολιών των απλών ανθρώπων.

Στην καφετέρια Μοντάζ ο συγγραφέας κ. Χάρης Γαντζούδης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, που τους προσφώνησε ως νέους φίλους και μίλησε για το Κλικ Δευτερολέπτων. Ο ίδιος, εξ Αγρινίου ορμώμενος, βρέθηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο στο Γιαννιώτικο κοινό. Στο πλευρό του ήταν και ο δημοσιογράφος κ. Μίλτος Γήτας που του ευχήθηκε τα καλύτερα και χαρακτήρισε τις ιστορίες του ως ‘’λογοτεχνικά σφηνάκια’’. Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για έναν συγγραφέα ευαίσθητο και ποιητικό. ‘’Γιατί οι επιθυμίες δεν έγιναν απόφαση’’, ρώτησε ο δημοσιογράφος, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο. Αποσπάσματα διάβασε και η νεαρή κα. Σέβη Ευθυμίου που ευχήθηκε, επίσης τα καλύτερα στον συγγραφέα.


Οι ήρωες είναι άνθρωποι πελαγωμένοι από τα προβλήματα της ζωής, μα ελπίζουν πως αύριο θα είναι μια καλύτερη ημέρα. Βιώνουν έντονα τη μοναξιά, ενώ αντιμάχονται τον χρόνο, που τους στιγματίζει. Είναι μάλιστα ενοχικοί και φοβισμένοι. Στο βιβλίο ο αναγνώστης τούς παρακολουθεί λίγο πριν το ξέσπασμα της καταιγίδας και τους ακολουθεί στην προσπάθειά τους να απαγκιστρωθούν από τα προβλήματα. 


Ο κ. Χάρης Γαντζούδης ήταν ιδιαίτερα προσηνής, αν και λίγο αγχωμένος. Σε ερώτηση για το αν ταυτίζεται με τους ήρωες του και αν παραθέτει κομμάτια της ψυχής του στα Κλικ Δευτερολέπτων, απάντησε με προθυμία πως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και να μη γράψει με δικά του στοιχεία. Επιπλέον, αποκάλυψε πως τα κείμενα αρχικά δεν γράφτηκαν με σκοπό να δημοσιευτούν. Το περιεχόμενο του βιβλίου χαρακτηρίστηκε ως μικρό ψηφιδωτό από κομμάτια ζωής και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λέμβος.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: