Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

"Η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας" από τον κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
"Η γλώσσα είναι ελευθερία" σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος βρέθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στο Μέγαρο της εταιρίας Ηπειρωτικών ερευνών (ΕΗΜ), όπου και παρέθεσε μια διάλεξη με θέμα την κατάκτηση της μητρικής γλώσσας. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του ιδίου, με τίτλο "Σύγχρονη σχολική γραμματική για όλους".


Στην κατάμεστη αίθουσα Κ. Κατσάρη, ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στον τρόπο διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και συμβούλεψε σχετικά με αυτόν καθηγητές της πρωτοβάθμιας κυρίως εκπαίδευσης. Τόνισε πως υπάρχουν τρεις πλευρές κατάκτησης μίας γλώσσας : αρχικά η βιολογική κληρονομιά, οι γνωστικές και γλωσσικές καταβολές δηλαδή, έπειτα η εμπειρία, διότι ΄΄δεν θα μάθουμε αν δεν περάσουμε τη λεωφόρο της εμπειρίας΄΄ και τέλος η σχολική αγωγή που ΄΄δαμάζει την εμπειρία και τη βιολογία΄΄. Παρέθεσε επιπλέον, τα στάδια κατάκτησης, δίνοντας βάρος στα 12 πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Τότε τελειώνει η περίοδος της βασικής κατάκτησης της γλώσσας, ενώ στα επόμενα χρόνια του γυμνασίου και του λυκείου συντελείται μονάχα η εμβάθυνση, ο εμπλουτισμός και η καλλιέργεια της γλώσσας.

Αφού επικαλέστηκε προσωπικότητες όπως ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, οι Στωικοί Φιλόσοφοι και ο καθηγητής γλωσσολογίας Νόαμ Τσόμσκι, τόνισε τη δύναμη της συνέχειας της γλώσσας με παραδείγματα. Προέβη και σε έναν συσχετισμό της κοσμογονίας με την γλωσσολογία, διατείνοντας πως, όπως η βάση του κόσμου είναι η ενέργεια, έτσι και το ρήμα (που στην ουσία αντικατοπτρίζει την ενέργεια) είναι η βάση της γλώσσας. Υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, παρά καλλιεργημένες και λιγότερο καλλιεργημένες (τονίζοντας δε πως η Ελληνική είναι μια πολύ καλλιεργημένη και με διαχρονία γλώσσα).

Το βιβλίο του, που αφορά την γραμματική, πιστεύει πως είναι ιδανικό για διδασκαλία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως τόνισε, έρχεται να συμπληρώσει τα έργα του Μ. Τριανταφυλλίδη και Α. Τζάρτζανου, που συνέταξαν την πρώτη έγκυρη, ιστορικής μάλιστα σημασίας, περιγραφή της δημοτικής γλώσσας το 1940. Το πρώτο βιβλίο γραμματικής το συνέταξε το 1967, όπου ήρθε η χούντα και υπέστη λογοκρισία. Μετά από 50 χρόνια και έχοντας ήδη εκδώσει εννέα λεξικά, ολοκλήρωσε τη συγγραφή του νέου βιβλίου γραμματικής, το οποίο ένιωθε ότι ΄΄χρωστούσε στην εκπαίδευση΄΄. Βέβαια το 2004 εξέδωσε μια "δομολειτουργική" γραμματική 1260 λέξεων, μα αυτή απευθυνόταν σε εξειδικευμένο κοινό και καθηγητές, εν αντιθέσει με την καινούργια.


Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τη διάλεξη και απαρτιζόταν από ακαδημαϊκούς καθηγητές, φοιτητές και πολίτες όλων των ηλικιών. Το παρών έδωσαν επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, που χαρακτήρισε το έργο του κ. Μπαμπινιώτη "έργο ωφέλιμο στα γράμματα, στη γλώσσα και στην πατρίδα μας", ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης. Ο κ. Μπαμπινιώτης δέχθηκε επιπλέον, ερωτήσεις από το κοινό, τις οποίες απάντησε με προθυμότητα και τέλος ευχαρίστησε την ΕΗΜ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που, όπως υποστήριξε είναι ΄΄ένα από τα πιο δυνατά πανεπιστήμια της χώρας μας΄΄. Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τον εκπαιδευτικό του 21ου αιώνα στο Αρσάκειο σχολείο, οπού επίσης θα παρευρεθεί ο κ. Μπαμπινιώτης για να παραθέσει διάλεξη.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: