Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

"Δες την ικανότητα, όχι την ταμπέλα"

*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Το μήνυμα πως ‘η αναπηρία είναι διαφορετικότητα και η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα’, εξέπεμψαν οι διοργανωτές και συμμετέχοντες της εκδήλωσης ‘Ένα νόημα μια φωνή’, που έλαβε χώρα στο ‘Θυμωμένο πορτρέτο’, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία.



Η σχολή νοηματικής ‘Τούνελ της σιωπής’ σε σύμπραξη με το ωδείο ‘Ioannina school of music’ διοργάνωσαν, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ένα πάρτι για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ανθρώπων με αναπηρία, στην παμπ ‘Θυμωμένο πορτρέτο’. Οι παρευρισκόμενοι, που κατέκλυσαν ασφυκτικά τον χώρο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μικρό διαδραστικό μάθημα νοηματικής γλώσσας από τον ιδιοκτήτη της σχολής κ. Παναγιώτη Ρούπα. Ο ίδιος τόνισε πως ‘η νοηματική δεν είναι παντομίμα’, καθότι έχει γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες που την καθιστούν μια ολοκληρωμένη γλώσσα. Η καθηγήτρια του ωδείου κ. Μαρία Σακκά και ο καθηγητής κ. Κώστας Δημητρίου, υποστήριξαν πως οι άνθρωποι με αναπηρίες αγαπούν εξίσου με τους υπόλοιπους τη μουσική. Ανάμεσα στους μαθητές τους υπήρξαν παιδιά με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, που βίωσαν, όπως ισχυρίστηκαν, τη μαγεία της μουσικής. Ανέφεραν πως είναι απαραίτητο οι άνθρωποι με αναπηρίες να αντιμετωπίζονται ως ίσοι και να μην απομονώνονται. Επικρότησαν τις προσπάθειες για ένταξη και ενσωμάτωσή τους. Επίσης ανέφεραν πως το πρώτο σχολείο κωφών λειτούργησε στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα, μόλις μετά το 2000, εγκρίθηκε ως επίσημη και λειτουργική γλώσσα η νοηματική.


Η εκδήλωση περιείχε μικρά σκετσάκια, χορό και τραγούδι. Οι μαθητές του ωδείου τραγούδησαν, ενώ η μουσική που έντυσε τη βραδιά ήταν σουίνγκ και ροκ εντ ρολ. Η παγκόσμια ημέρα ανθρώπων με αναπηρία θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, το 1992, και έκτοτε τιμάται διεθνώς. Επιδιώκει την ένταξη και συμμετοχή των ατόμων αυτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, είτε πρόκειται για την πολιτική, είτε για τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Αποσκοπεί στην, χωρίς περιορισμούς, ισότητα, και προασπίζεται τα δικαιώματα για ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό προς όλους.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
*Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: