Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ιδρύει νέο κόμμα ο Γιάνης Βαρουφάκης {Tης Ελίνας Τουκουσμπαλίδου}

Για την ίδρυση νέου κόμματος, τις προτάσεις του κινήματος DiEM25 και την κρίση, μίλησε ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε ομιλία του στα Γιάννενα την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το Μάιο του 2019 σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ θα συσταθεί και Ελληνικό κόμμα. Το κίνημα DiEM25 (κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025) καλεί τους πολίτες σε ‘δημιουργική ανυπακοή’. Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τους επτά τομείς που προτείνει ο φορέας για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια και στην ίδρυση μιας δημόσιας εταιρίας διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών, ενώ δήλωσε πως η φορολογία θα πρέπει να μειωθεί δραστικά και άμεσα. Συγκεκριμένα πρότεινε 18% ΦΠΑ, 20% φόρο για τις επιχειρήσεις, 15 – 20% φόρο για μικρομεσαίους και κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα από 30.000 ευρώ. Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, έθεσε όριο 1,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα, αντί του 3,5% που επιζητεί η κυβέρνηση.



Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για τη δημιουργία δημόσιου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών. Υποστήριξε πως θα χρηματοδοτηθούν νέα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, θα γίνει πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα πραγματοποιούνται εξωτραπεζικές πληρωμές. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, τόνισε πως θα γίνει αναδιάρθρωσή του μέσω ανταλλαγής νέων ομολόγων, των οποίων η απόδοση θα εξαρτάται από την ανάκαμψη.

Δήλωσε πως η ΤΑΙΠΕΔ θα μετατραπεί σε αναπτυξιακή τράπεζα με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, οι μετοχές της οποίας θα εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημείωσε πως θα δείξει σεβασμό στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα, αφού προανήγγειλε πέντε χρόνια απαλλαγής εισφορών για καινούργιες επιχειρήσεις και ‘ταβάνι’ 50% του τζίρου στο σύνολο ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών υποστήριξε με σαφήνεια πως δε θα διαπραγματευτεί τις τομές αυτές με το Eurogroup, διότι είναι απαραίτητες για την Ελλάδα. Θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ ‘τα γεγονότα του 2015 δεν θα επαναληφθούν’.

Επιπλέον, ασκώντας οξεία κριτική στην κυβέρνηση τόνισε πως οι όροι λιτότητας στοχοποιούν κυρίως την εργατική τάξη, που πλήττεται ατέρμονα. Έκανε λόγο για ‘συστηματική επίθεση Τρόικας και Ελληνικού κοινοβουλίου προς τους αδύναμους’. Προέβαλε τον κίνδυνο ‘Κοσοβοποίησης’ της χώρας, που θα γίνει ένα μεγάλο ‘γηροκομείο’, καθότι οι πιο μορφωμένοι νέοι την εγκαταλείπουν και ‘μοσχοπουλούν την εργασία τους στο εξωτερικό’. Εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρωθυπουργού και αναφέρθηκε στο χρονικό του δημοψηφίσματος του 2015, οπού η κυβέρνηση ‘πρόδωσε το λαό’ με την συνθηκολόγηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση νοσεί, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή από το ‘να εκδημοκρατιστεί, αλλιώς θα διαλυθεί’. Χαρακτήρισε μάλιστα την κρίση Ευρωπαϊκή και όχι Ελληνική.

Μετά το πέρας της ομιλίας, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να σχολιάσουν, να εκφέρουν απόψεις και να θέσουν ερωτήματα, είτε μέσα στην αίθουσα, είτε μέσω του ‘DiEM Voice’, που επιτρέπει την ελεύθερη, χωρίς λογοκρισία έκφραση σε Twitter, Viber, SMS και Email. Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος, οπού ο οικονομολόγος και οι παρευρισκόμενοι ήρθαν σε επαφή, προέβαλαν ανησυχίες και προβληματισμούς και εξέφρασαν τις γνώμες και τις θέσεις τους.

Ελίνα Τουκουσμπαλίδου, Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: