Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ίδρυση καλλιτεχνικού γυμνασίου στα Γιάννενα


Το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Γιάννης Στέφος είχε σειρά επαφών με το δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μπέγκα, τη διευθύντρια εκπαίδευσης κ. Φωτεινού, το διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ράπτη, τη σχολική σύμβουλο εικαστικών κ. Σταματοπούλου και με τον πρόεδρο κ. Ζωγάκη, την αντιπρόεδρο κα. Γούση και την γραμματέα κα. Παρίση του σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου. Αντικείμενο των συναντήσεων, οι οποίες και θα συνεχιστούν, ήταν η ίδρυση και λειτουργία καλλιτεχνικού γυμνασίου στα Γιάννενα. Η ίδρυση καλλιτεχνικού γυμνασίου αρχικά και κατόπιν λυκείου αποτελεί μια αναγκαιότητα για την πόλη και ευρύτερα το νομό.


Καλλιτεχνικά γυμνάσια λειτουργούν από το 2003 στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη και τον Γέρακα, ενώ από φέτος ιδρύονται δύο ακόμη στην Αθήνα. Η ανάγκη ίδρυσης καλλιτεχνικών γυμνασίων είναι αντίστοιχη με την ανάγκη που κατέστησε εφικτή την ίδρυση μουσικών γυμνασίων. Η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και η ανάδειξη των καλλιτεχνικών ταλέντων τους περιλαμβάνονται στους σκοπούς της παρεχόμενης εκπαίδευσης του καλλιτεχνικού γυμνασίου. Η παρουσία ενός τέτοιου σχολείου σε συνδυασμό με τη λειτουργία της πολυτεχνικής σχολής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και μπορεί να εξασφαλίσει τη διαδραστικότητα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία.  Τα καλλιτεχνικά γυμνάσια προσφέρουν την εκπαίδευση «κορμού» που παρέχεται και στα υπόλοιπα γυμνάσια, με επιπλέον ώρες στις κατευθύνσεις που περιλαμβάνουν. 

Οι κατευθύνσεις είναι: α) θεάτρου-κινηματογράφου, β) εικαστικών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική), χορού (κλασικού, σύγχρονου, παραδοσιακού), οι οποίες προσφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες πέρα των «συμβατικών» αιθουσών διδασκαλίας. Στα καλλιτεχνικά σχολεία παρέχεται δωρεάν φαγητό λόγω διευρυμένου ωραρίου και δωρεάν μετακίνηση. Προκειμένου να ευοδωθεί ένα τέτοιο σχέδιο, είναι αναγκαίο να υπάρξει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής μας. Ο κ. Στέφος θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι παραπάνω από ώριμες για την ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου και ο ίδιος δεσμεύτηκε στις επαφές του να σταθεί αρωγός στην όλη προσπάθεια με την ιδιότητά του ως βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: