Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Στο έλεος του χρόνου ιστορικά κτίρια των Ιωαννίνων!


*Του Νίκου Αντωνίου
Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι ακόμη ένα κτίριο με ιστορική σημασία για τα Γιάννενα καταρρέει. Πρόκειται για ένα σπίτι που ήταν κόσμημα κάποτε για την πόλη στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μία ακόμη υπενθύμιση της αδιαφορία που υπάρχει για την προστασία και συντήρηση κτιρίων που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.


Το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής κατέρρευσε σημαντικό τμήμα παλιού κτιρίου που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη με Χρήστου Ευθυμίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ένα κτίριο το οποίο έδινε τη δική του ξεχωριστή πινελιά ομορφιάς στην περιοχή παραδόθηκε στις ορέξεις του χρόνου. Το όμορφο μέχρι πρότινος κτίριο μοιάζει πλέον περισσότερο με ερείπιο και προκαλεί θλίψει σε όσους περνάνε από το σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Η οδός Κουντουριώτη όπου βρισκόταν το κτίριο έκλεισε για λόγους ασφαλείας τόσο των οδηγών όσο και των περαστικών. Τοποθετήθηκαν κορδέλες στο πεζοδρόμιο, για να αποτραπεί η διέλευση από περαστικούς και ειδικές σημάνσεις έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Η κατάρρευση του συγκεκριμένου κτιρίου αποτελεί την υπενθύμιση του κύριου προβλήματος-ζητήματος που είναι η συντήρηση των κτιρίων της πόλης τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Τα Γιάννενα είναι μία από τις πιο πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό πόλεις της Ελλάδας με αρκετά όμορφα ιστορικά κτίρια σε πολλά κεντρικά σημεία της. Παρ’ όλα αυτά τα περισσότερα εξ’ αυτών έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και δεν είναι λίγα τα κτίρια που είχαν την ίδια κατάληξη με αυτό στην οδό Κουντουριώτη. Είναι κρίμα τέτοια όμορφα κτίρια που μπορούν να εκτοξεύσουν τη γοητεία της πόλης να μη συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες ή από τους υπεύθυνους και να μην αξιοποιούνται, αλλά να αφήνονται στη μοίρα τους, όπου μάλιστα, τις περισσότερες φορές δεν έχουν ευχάριστη κατάληξη. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Αντωνίου
Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: