Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Αυτές είναι οι πιο περίεργες θρησκείες στον κόσμο


*Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου
Θα μπορούσε ο θεός να είναι ένας ανεπιτυχής σκηνοθέτης ή ένας θνητός ποδοσφαιριστής; Θα μπορούσε η λύση των παγκόσμιων προβλημάτων να είναι ο αφανισμός του ανθρώπινου είδους; Οι οπαδοί των πιο παράξενων θρησκειών θα απαντούσαν, με βεβαιότητα, θετικά σε αυτά τα ερωτήματα. Οι άνθρωποι, από την αρχή της ύπαρξής τους, λάτρευαν θεούς. Ένιωθαν έντονα την ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι ανώτερο. Έχουν πολεμήσει και πολεμηθεί, σκοτώσει και σκοτωθεί στο όνομα της θρησκείας τους. Σήμερα υπάρχουν περίπου 4.200 διαφορετικές καταγεγραμμένες θρησκευτικές ομάδες, με επικρατέστερα δόγματα αυτά του Χριστιανισμού, του Ισλαμισμού και του Ινδουισμού. Ο Γάλλος πολιτικός Ραούλ Ριγκώ είπε πως ο Θεός είναι το παράλογο, και οι πιστοί των παρακάτω θρησκειών έδωσαν σάρκα και οστά στη ρήση του.


1.Το κίνημα του πρίγκιπα Φιλίππου
Ο Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ β’, πρίγκιπας Φίλιππος, καταλογίζεται ως θεός, από τα μέλη της φυλής Καστόμ στο νησί Τάνα του Βανουάτου. Η δοξασία έκανε την εμφάνισή της πιθανότατα τη δεκαετία του 1960 και ενισχύθηκε το 1974, μετά την πρώτη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στην περιοχή. Οι ντόπιοι φέρεται πως παρακολούθησαν τη συμπεριφορά των αξιωματούχων των αποίκων, που σέβονταν και τιμούσαν τη Βασίλισσά τους, και κατέληξαν πως ο σύζυγός της είναι ο γιος ενός από των πιο διαδεδομένων θρύλων τους. Σύμφωνα με αυτόν, ο γιος ενός βουνίσιου πνεύματος του Τάνα ταξιδεύει μακριά από το νησί, παντρεύεται μια ισχυρή ευγενή, αλλά κάποτε επιστρέφει στο μέρος του. Ο ίδιος ο Φίλιππος αντιμετωπίζει φιλικά και θετικά τους πιστούς του, καθότι τους έχει επισκεφθεί κι έχει στείλει μάλιστα φωτογραφίες και πορτραίτα του, για να διεξάγουν τις τελετές τους.


2.Η εκκλησία της ευθανασίας
Κοντολογίς, πρόκειται για μια πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Κρις Κόρντα. Ο ίδιος ντύνεται ως γυναίκα και διαδηλώνει πως οι άνθρωποι οφείλουν να πάψουν να αναπαράγονται, διότι η Γη αδυνατεί να χωρέσει και να συντηρήσει τον πληθυσμό της. Βασικοί πυλώνες της θρησκείας είναι επίσης η αυτοκτονία, η έκτρωση, ο κανιβαλισμός (αφορά την κατανάλωση ήδη νεκρών ανθρώπων) και ο σοδομισμός (και γενικότερα οποιασδήποτε μορφής συνουσία δεν στοχεύει στην αναπαραγωγή). Οι οπαδοί της θρησκείας δηλώνουν αντίθετοι προς τις δολοφονίες, τους βιασμούς και τις ακούσιες στειρώσεις, υποστηρίζοντας μόνο τους εθελοντικούς τρόπους μείωσης του πληθυσμού.


3.Η εκκλησία του Εντ Γουντ
Μολονότι ο σκηνοθέτης καλτ ταινιών Εντ Γουντ δε γνώρισε ποτέ εμπορική ή καλλιτεχνική επιτυχία (απεναντίας χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους χειρότερους και πιο ατάλαντους σκηνοθέτες όλων των εποχών), εντούτοις αποτελεί αντικείμενο λατρείας για τους πιστούς της θρησκείας του. Η θρησκεία αυτή ιδρύθηκε το 1996 από τον Στιβ Γκαλίντο, είναι διαδικτυακή και βασίζεται στην ποπ κουλτούρα. Τα μέλη της παρακολουθούν με μανία τις ταινίες του σκηνοθέτη, αφού διατείνονται πως σ’ αυτές κρύβεται το νόημα της ζωής και το κλειδί για την ευτυχία. Στις συγκεντρώσεις τους δε, φορούν ενδύματα του αντίθετου φύλου, επειδή ο Εντ Γουντ παρουσίαζε πάντα άντρες ντυμένους γυναικεία στα έργα του.


4.Η εκκλησία του Μαραντόνα
Ο πάλαι ποτέ αργεντίνος ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Μαραντόνα, το λεγόμενο χέρι του Θεού, δε θα μπορούσε να φανταστεί πως κάποτε περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, σε 60 διαφορετικές χώρες, θα δόξαζαν πράγματι τον ίδιο ως θεό. Η θρησκεία του ιδρύθηκε από δύο αδέλφια, τους Ερνάν και Αλεχάντρο Βερόν, την ημέρα των 38ων γενεθλίων του Μαραντόνα, στις 30 Οκτωβρίου 1998. Οι οπαδοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα επίσης στις 30 Οκτωβρίου και το Πάσχα στις 22 Ιουνίου, επέτειο του θρυλικού αγώνα της Αργεντινής έναντι της Αγγλίας, που διεξήχθη το 1986. Μάλιστα το ημερολόγιό τους αρχίζει το 1960, χρονιά που ήρθε στη ζωή το ίνδαλμα τους.


5.Η εκκλησία των Τζεντάι
Επηρεασμένοι από τον ‘Πόλεμο των άστρων’ οι οπαδοί του Τζενταϊσμού ακολουθούν τις διδαχές των Τζεντάι στη ζωή τους. Ο κόσμος βασίζεται στην αιώνια διαμάχη των Τζεντάι και των Σιθ, οπού οι πρώτοι υπερασπίζονται τη φωτεινή πλευρά της δύναμης, ενώ οι δεύτεροι την σκοτεινή. Στην ουσία πρόκειται για τη μάχη υπεροχής του καλού, έναντι του κακού. Ο μυστικισμός που αποπνέει η θρησκεία ελκύει πολλούς. Το σύστημα αξιών των Τζένται δανείζεται στοιχεία από τα διδάγματα των Σαμουράι, τον Ταοϊσμό, τον Βουδισμό και τον Καθολικισμό. Οι πιστοί του Τζενταϊσμού είναι περισσότεροι από 600.000 παγκοσμίως, ενώ στην Αγγλία μονάχα είναι 400.000 (τέταρτη θρησκεία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα). Δυστυχώς για τους ίδιους το κράτος δεν αναγνωρίζει την εκκλησία και τις δοξασίες της, ως φορέα μιας επίσημης θρησκείας, μολαταύτα δεν πτοούνται ούτε απογοητεύονται, καθότι ‘η δύναμη είναι μαζί τους’.

6.Οι άνθρωποι του σύμπαντος
Πρόκειται για μια τσέχικη θρησκευτική οργάνωση με απόλυτο αρχηγό τον Ίβο Μπέντα, ο οποίος ισχυρίζεται πως επικοινωνεί τηλεπαθητικά με πολλούς εξωγήινους πολιτισμούς. Οι άνθρωποι του σύμπαντος ή Κοσμικοί άνθρωποι με φωτεινές δυνάμεις, πιστεύουν πως οι εξωγήινοι παρακολουθούν τους ανθρώπους και επιβραβεύουν τους καλούς εξ’ αυτών, μεταφέροντάς τους σε μια άλλη διάσταση. Ο επικεφαλής της οργάνωσης διατείνεται πως οι εξωγήινοι έχουν στην κατοχή τους ένα στόλο από διαστημόπλοια, με σπουδαιότερο το Astar Sheran, που είναι ο δορυφόρος της Γης.

7.Η εκκλησία του ιπτάμενου τέρατος από σπαγγέτι
Η εκκλησία ιδρύθηκε από τον Μπόμπι Χέντερσον το 2005, παρότι οι οπαδοί της τονίζουν ότι υφίσταται εδώ και εκατοντάδες χρόνια απλά τώρα αποκαλύφθηκε. Ο Πασταφαριανισμός, όπως ονομάζεται, αποτελεί τη σατυρική αντίδραση και απάντηση του ιδρυτή του, απέναντι στον δημιουργισμό. Πρόκειται βέβαια για θρησκεία παρωδία. Οι πασταφαριανιστές ντύνονται πειρατές στις συγκεντρώσεις τους, διότι θεωρούν πως οι πειρατές είναι χαρωποί άνθρωποι, όχι ληστές, και ταξιδεύουν στον κόσμο μοιράζοντας γλυκά σε όλους. Ισχυρίζονται πως το σύμπαν δημιουργήθηκε από το ιπτάμενο μακαρονοτέρας, που μέθυσε κι έφτιαξε έναν γεμάτο ψεγάδια κόσμο. Το πλάσμα αυτό, που είναι ο θεός τους, είναι αόρατο και αγαπά τη μπύρα. Χιλιάδες είναι τα μέλη της εκκλησίας, που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από άθεους.

*Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: