Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

«Απόβαση» εφοριακών στα τουριστικά νησιά: Μπήκαν τα πρώτα λουκέτα

Τα πρώτα 48ωρα «λουκέτα» έβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να μην κόβουν αποδείξεις σε νησιά. Η αρχή έγινε από τη Μύκονο όπου το πρώτο «κύμα» ελέγχων έδειξε ότι το πάρτι της φοροδιαφυγής καλά κρατεί. «Λουκέτα» για 48 ώρες «μοίρασαν» οι ελεγκτές σε δύο γνωστά εστιατόρια στην Ύδρα αλλά και σε επιχειρήσεις στη Κρήτη και την Πάτρα.



Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων, ενώ εντοπίστηκαν ταμειακές μηχανές με πειραγμένα λογισμικά που «σβήνουν» στο τέλος της ημέρας τις συναλλαγές. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που οι παραβάσεις ήταν περιορισμένες και οι ελεγκτές επέδειξαν επιείκεια και δεν προχώρησαν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Το ελεγκτικό σχέδιο «Αιγαίο – Αργοσαρωνικός» που προβλέπει 14.500 ελέγχους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους ελεγκτές να ενημερώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για το νησί ή την τουριστική περιοχή που θα επισκεφθούν για έλεγχο.
Μάλιστα μέχρι να φθάσουν στον τόπο προορισμού τους δεν γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ελέγξουν. Μόλις φθάσουν λαμβάνουν και τις σχετικές εντολές.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, περιορίζονται οι όποιες διαρροές ενώ επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου. Μάλιστα, φέτος ο έλεγχος δεν σταματά στη διαπίστωση των παραβάσεων. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο και εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις ένα άλλο συνεργείο επισκέπτεται την επιχείρηση και ξεκινά αμέσως τον φορολογικό έλεγχο των προηγούμενων ετών που φθάνει σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: