Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Με 3 πολεμικά προκαλεί η Τουρκία μετά το επεισόδιο με το Λιμενικό


Σκηνικό έντασης στήθηκε ξαφνικά στο Νότιο Αιγαίο, με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού να κάνει λόγο για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο: Ο καπετάνιος είχε αρνηθεί τη διενέργεια ελέγχου για μεταφορά ναρκωτικών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η πληροφορία για τα ναρκωτικά ήταν βάσιμη και προερχόταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες δίωξης. Πηγές από το υπουργείο Άμυνας, πάντως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του επίσημου τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.


Όπως μετέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα Τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό κατέπλευσαν στο Νότιο Αιγαίο, στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο και συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας, ενώ δημοσιοποίησαν και σχετικό βίντεο.

Η Άγκυρα ωστόσο, μετέφερε την ένταση και σε διπλωματικό επίπεδο, αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές, χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των Ελλήνων λιμενικών.  

Την έντονη καταδίκη της για τις προειδοποιητικές βολές σκάφους του Λιμενικού Σώματος κατά φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας ανοιχτά της Ρόδου εξέφρασε η Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι: 
«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.
Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό». 

Την είδηση για το επεισόδιο με το σκάφος του λιμενικού μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Deniz News, ενώ το CNN Türk μεταδίδει ότι μίλησε με τον καπετάνιο του φορτηγού πλοίου M/V ACT, ονόματι Χαλούκ Σάμι Κάλκαβαν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 16 τρύπες από σφαίρες στο πλοίο του.

Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν ότι τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού άνοιξαν πυρ σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Ρόδου, αφού πρώτα ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε με εντολή για ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου, καθώς υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει ναρκωτικά.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και είχε προορισμό το Ιζμίτ (Νικομήδεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: