Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Νέο ναυάγιο! Ήθελαν άλλα 15 χρόνια "Αττίλα" οι Τούρκοι


Μοιάζει με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου. Και μάλλον έτσι είναι. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την πρώτη στιγμή είχε πάει στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό πρόθυμος να τα τινάξει όλα στον αέρα. Και το έκανε.Ήταν 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (07.07.2017) όταν τελείωσε το μαραθώνιο δείπνο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Επί πέντε ώρες, λύση δεν είχε βρεθεί. Και δεν βρέθηκε γιατί η τουρκική πλευρά δεν μετακινήθηκε ούτε εκατοστό από τις αρχικές της θέσεις: στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους.


Η πλευρά της Τουρκίας ζητούσε να επανεξεταστούν και όχι να καταργηθούν οι εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα, ενώ στο στρατό ζητούσε μείωση στα συμφωνημένα επίπεδα. Αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό δέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου. Ζητούσαν επίσης οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες, οι οποίοι είναι πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε!

Κάπως έτσι, η διαδικασία οδηγήθηκε σε οριστικό ναυάγιο. Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωση αυτό που φοβούνταν όλοι: πως άλλη μια προσπάθεια πήγε στο βρόντο. Αλλά προσπάθησε να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή: «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» είπε και η απογοήτευση δεν μπορούσε να κρυφτεί.

«Λυπάμαι πολύ που ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη για τo Κυπριακό έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία», ήταν η αρχική τοποθέτηση του γγ του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ευχήθηκε «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και το Νότο», ενώ από τις ευχαριστίες τους δεν έλλειψαν οι εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η ομάδα του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Έσπεν Άιντε, που «έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει τις θέσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών».

Επιχείρησε πάντως την πολιτική του… Πόντιου Πιλάτου και κράτησε ίσες αποστάσεις, μη ρίχνοντας το φταίξιμο στην Τουρκία. Μίλησε για διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες αλλά δεν κατονόμασε την Τουρκία και τις εμμονές της ως αιτία του νέου ναυαγίου. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα», είπε, τονίζοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητή, είναι να είμαστε πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αν το επιθυμούν»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: