Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Διεξαγωγή 1ου Ορεινού Αγώνα Δρόμου Συρράκου (Syrrako Trail Run)

Η Τοπική Κοινότητα Συρράκου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με συνδιοργανωτές τον Ορειβατικό Όμιλο Συρράκου (ΟΡ.Ο.Σ.), τον Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Συρράκου, διοργανώνει την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 ορεινό αγώνα με την ονομασία «Αγώνας για την Ελευθερία» - «Race to Freedom» ,στα πλαίσια των 1ων Ορεινών Αγώνων Συρράκου (Syrrako Trail Run)! Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης αποτελεί  ημέρα μνήμης για την καταστροφή του Συρράκου και τον βίαιο ξεριζωμό των χιλιάδων κατοίκων του από τις πατρογονικές εστίες , κατά την εξέγερση ενάντια στον Τουρκικό ζυγό στις αρχές Ιουλίου του 1821. Ο αγώνας δρόμου θα διεξαχθεί στα μονοπάτια της χαράδρας Χρούσια και Καλαρρύτικου, μεταξύ των δύο ιστορικών κοινοτήτων Συρράκου και Καλαρρυτών και θα διασχίσει  το δάσος της «Πάντζας», εκεί ακριβώς που οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν, πολέμησαν, οχυρώθηκαν κι έσωσαν τελικά το γένος μας, τον  Ιούλιο του 1821.

Ο ορεινός αγώνας δρόμου αυτός δεν είναι εθιμοτυπικός, δεν είναι μια διαδρομή που απλά πλαισιώνει μια επετειακή εκδήλωση. Είναι ένας αγώνας που έχει ως στόχο να συνδέσει την ιστορία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό με τα αθλητικά ιδεώδη.

Μετά το τέλος του αγώνα θα λάβουν χώρα οι απονομές των επάθλων στους νικητές και στη συνέχεια θα ακολουθήσει  γιορτή με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και άλλες εκπλήξεις, που θα προσφέρουν οι επαγγελματίες του Συρράκου στους αθλητές, τους εθελοντές και τους συνοδούς τους.

Η Συρρακιώτισσα Ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα θα  είναι στην παρουσίαση του αγώνα μαζί με την Τζουμερκιώτισσα  δημοσιογράφο Αρετή Στασινού.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα,  έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και το  μεγάλο στοίχημα για τους διοργανωτές είναι  η επιτυχής έκβαση του αγώνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:  Κυριακή, 09 Ιουλίου 2017.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ - ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:30΄στην κεντρική     πλατεία του Συρράκου και  ο τερματισμός θα γίνει στον ίδιο χώρο

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Τεχνική ενημέρωση του αγώνα θα γίνει στον χώρο της Γραμματείας  στις 9:15 π.μ., από την Αθανασία Τσουμελέκα.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Κεντρική πλατεία Συρράκου-στάση «Λεύκα»-είσοδος μονοπατιού προς γεφύρι Κουϊάσας-δάσος Πάντζας- γεφύρι Κουϊάσας-Καλαρρύτες-περιοχή «Στρατώνες»- «Σκάλα»-Σιδερένιο γεφύρι Χρούσια- Κεντρική πλατεία Συρράκου. Η διαδρομή του αγώνα ακολουθεί χωμάτινο και σηματοδοτημένο μονοπάτι. Προσωρινή σηματοδότηση θα τοποθετηθεί την παραμονή του αγώνα, ώστε η διαδρομή να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη για τους αθλητές. Παράλληλα, η παρουσία εθελοντών σε πολλά σημεία της διαδρομής δεν θα αφήσει περιθώρια να βγει κάποιος αθλητής από την πορεία του. 

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 10.700 μ. (η διαδρομή περιλαμβάνει 2.200 μ. ασφάλτινης διαδρομής ,950 μ. μέτρα λιθόστρωτης διαδρομής εντός των οικισμών ,2.850 μ. χωμάτινη διαδρομή μέσα σε δάσος, 5.000 μ. χωμάτινης διαδρομής στην χαράδρα του Χρούσια).

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: +746 μέτρα


Δεν υπάρχουν σχόλια: