Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Μπούλινγκ και ξύλο στην Γιαννιώτισα φοιτήτρια Σταματία Παππά στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής


Ένα βίαιο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό φοιτήτριας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου από δύο συμφοιτήτριές της, το οποίο απασχολεί εδώ και μερικές μέρες τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Κομοτηνής,  αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».  Μάλιστα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, διατάχθηκε έρευνα για το περισταστικό  Η υπόθεση περιέχει στοιχεία τα οποία θυμίζουν έντονα την τραγική ιστορία του φοιτητή της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 για να βρεθεί νεκρός περίπου έναν μήνα μετά, με τραύματα από μαχαίρι. Ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε πέσει θύμα λεκτικού εκφοβισμού από ομάδα συμφοιτητών του και η υπόθεσή του απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα καθώς έφερε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται, κυρίως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα: τη μάστιγα του μπούλινγκ.


Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε στο Α.Τ. Κομοτηνής η φοιτήτρια των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Σταματία Παππά, το απόγευμα της 26ης Απριλίου ξυλοκοπήθηκε για ασήμαντη αφορμή από δύο συμφοιτήτριές της.

Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι άνθρωποι του πανεπιστημίου, αντί να την ενθαρρύνουν να καταγγείλει το δυσάρεστο αυτό συμβάν στην Αστυνομία, της ζήτησαν να το αποσιωπήσει «για να μην πληγεί η φήμη της σχολής της». Αμέσως παρακάτω θα διαβάσετε πώς περιγράφει η ίδια το χρονικό του επεισοδίου αλλά και τον ψυχολογικό πόλεμο που υπέστη προκειμένου να μη δώσει περαιτέρω έκταση στις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο αμφιθέατρο των ΤΕΦΑΑ το μεσημέρι της 26ης Απριλίου.

«Στις 26/04/2017 και ενώ βρισκόμουν στο αμφιθέατρο της σχολής ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για πρόβα για την ειδικότητα “παραδοσιακών χορών”, άνευ παρουσίας καθηγητή για μια παράσταση που θα δίναμε», αναφέρει η Σταματία Παππά, «δύο συμφοιτήτριές μου στο τέλος της πρόβας ήρθαν προς το μέρος μου, λέγοντάς μου ότι στην παράσταση δεν θα πρέπει να έχω βαμμένα νύχια και πως απαγορεύεται τα νύχια να είναι μακριά». 

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η φοιτήτρια, όταν ζήτησε τον λόγο για τις «παρατηρήσεις» που δεχόταν, εκείνη τη στιγμή αντιμετώπισε λεκτική επίθεση από τις δύο γυναίκες που την έλουσαν με κοσμητικά επίθετα και άλλες προσβλητικές εκφράσεις.

«Τράβα μωρή στο χωριό σου στα Γιάννενα που θα μας μάθεις και πώς θα χορεύουμε [...] μαλ....νη π....α, άντε γ....σου, παλιοηλίθια» ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στον χώρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος. 

Οταν εκείνη αντέδρασε λέγοντας ότι θα ενημερώσει άμεσα τον καθηγητή της, όπως υποστηρίζει, οι δύο γυναίκες άρχισαν να τη χτυπάνε χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια. «Βρισκόμουν στη μέση του αμφιθεάτρου, όρθια στα σκαλοπάτια, όταν άρχισε να με κλωτσάει στα χέρια η πρώτη συμφοιτήτριά μου και όταν προσπάθησα να αντιδράσω η δεύτερη συμφοιτήτριά μου με έσπρωξε ρίχνοντάς με στα σκαλοπάτια και επάνω στα καθίσματα με συνέπεια τον τραυματισμό μου», λέει η φοιτήτρια.


Στο νοσοκομείο
Το θύμα ισχυρίζεται ότι μετά την πτώση της από τα χτυπήματα των δύο γυναικών έχασε τις αισθήσεις της. Οταν συνήλθε διαπίστωσε ότι οι δυο φοιτήτριες που την είχαν χτυπήσει είχαν εξαφανιστεί. Κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο και τη μετέφερε στα Επείγοντα Περιστατικά του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής όπου και νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες. 

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, διαπιστώθηκε θλάση στον δεξιό της ώμο, εκχύμωση κατά τη δεξιά υποκλείδιο χώρα, θλαστική εξοίδηση των μαλακών μορίων της δεξιάς άκρας χειρός και εκδορές στα γόνατα της. 

Προτού συμβεί το δυσάρεστο και αποτρόπαιο αυτό περιστατικό, η άτυχη φοιτήτρια υποστηρίζει ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού από τις δύο συμφοιτήτριές της εν ώρα μαθήματος, παρουσία του καθηγητή της, ο οποίος φέρεται να κράτησε αμέτοχη στάση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Σε ομαδικές εργασίες που μας έβαζε ο καθηγητής με είχαν απομονωμένη και δεν μου έδιναν σημασία. Οταν το ανέφερα στον καθηγητή μου ενώπιον και των υπόλοιπων συμφοιτητών μου, αυτές μου επιτέθηκαν με άσχημο τρόπο, χτυπώντας τα θρανία και ουρλιάζοντας μπροστά στον καθηγητή, ο οποίος όμως δεν πήρε θέση. Βγαίνοντας από το μάθημα, με απείλησαν ότι "θα με γ....ουν", "θα δεις τι θα πάθεις, μ....μένη", "καλύτερα να φύγεις από την Κομοτηνή, παλιοπ....να"».

Ακόμα προσθέτει ότι οι εν λόγω γυναίκες προέβησαν σε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος της, «Να φύγεις από την ειδικότητα, είσαι χοντρή», φέρονται να της είπαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της. 

Τρεις ημέρες νοσηλεύτηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής φέροντας κακώσεις και εκδορές σε όλο σχεδόν το σώμα της. Οι γιατροί τής χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει και το ψυχοτραυματικό στρες

Η φοιτήτρια των ΤΕΦΑΑ, όπως ανέφερε στο «ΘΕΜΑ» την ημέρα που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο κι ενώ βρισκόταν στα Επείγοντα, την επισκέφτηκε ο καθηγητής της, ο οποίος τη ρώτησε αν είναι καλά, ενώ ταυτόχρονα την παρακάλεσε να μη μαθευτεί παραέξω το συμβάν. 
«Εφυγε χωρίς να ενημερωθεί καν για την κατάσταση της υγείας μου», πρόσθεσε. 

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης νοσηλείας της στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ουδείς από την πλευρά του πανεπιστημίου φρόντισε να επικοινωνήσει μαζί της. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, δέχτηκε τηλεφωνήματα από τον καθηγητή της, ο οποίος και της επανέλαβε ότι είναι προτιμότερο να μη δώσει έκταση στο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό της. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, η παθούσα επικοινώνησε με την κοσμήτορα της σχολής της για να την ενημερώσει για τις απουσίες της από τα μαθήματα λόγω της νοσηλείας της, όμως εκείνη έδειξε να αγνοεί παντελώς το συμβάν, για το οποίο δεν ενημερώθηκε ποτέ, όπως της εξήγησε. Η κοσμήτορας δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει άμεσα με τον καθηγητή της και να ενημερωθεί για όσα διαδραματίστηκαν στο αμφιθέατρο της σχολής. 

Η φοιτήτρια επέστρεψε στη σχολή της έπειτα από 15 περίπου μέρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο χρειάστηκε να της χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να αντιμετωπίσει το ψυχοτραυματικό στρες αλλά και να αναρρώσει από τα τραύματα στον αυχένα, στον ώμο και τα πόδια της. Ωστόσο, κατά την επιστροφή της, όπως υποστηρίζει, ήρθε αντιμέτωπη με ακραίες συμπεριφορές από την πλευρά των δύο συμφοιτητριών της και άλλων μελών της παρέας τους.
«Οσο περνούσε ο καιρός το πρόβλημα γινόταν και πιο έντονο», λέει η Σταματία Παππά. Και προσθέτει: «Εβαζαν άτομα να με τραβάνε φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα. Να με φτύνουν, να γελάνε εις βάρος μου, φέρνοντάς με σε σημείο να μη θέλω να πηγαίνω στη σχολή όχι μόνο γιατί φοβάμαι, αλλά γιατί καθημερινά με κάνουν να νιώθω άσχημα ψυχολογικά».
Η φοιτήτρια προσπάθησε να ζητήσει εκ νέου τη συνδρομή του καθηγητή της, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν δέχτηκε να μεσολαβήσει. 

«Όταν ζήτησα τη βοήθειά του, αυτός μου απάντησε “να τα βρεις με την αστυνομία που πήγες και τις κάρφωσες”», λέει η φοιτήτρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: