Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Τρομάζουν τους σεισμολόγους τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή της Λέσβου

Για τουλάχιστον 48 ώρες οι σεισμολόγοι καλούν τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου να είναι σε επιφυλακή, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε λίγο πριν από τις 3.30 το μεσημέρι το Βόρειο Αιγαίο.Αν και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, αφού είναι σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, ισχυρή δόνηση.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος -περίπου στα 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και αυτό συνέτεινε στο να προκληθούν ζημιές στην επιφάνεια. Όπως είπε ο καθηγητής, η Βρίσα είναι γκρεμισμένη σε ποσοστό άνω του 50% και μετά από εισήγησή του το χωριό εκκενώθηκε «γιατί είναι επικίνδυνο» να παραμένει κανείς εκεί.

Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων. Ενώ είναι γνωστό, εντούτοις δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως και η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί. Όμως, όπως σημείωσε μιλώντας στο protothema.gr ο κ.Λέκκας το ευτύχημα είναι ότι έχει ικανή απόσταση από άλλα ρήγματα στην περιοχή και εκτιμά ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα.

Πάντως, ο κ.Λέκκας και με την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κάλεσε τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους, αν προηγουμένως δεν ελεγχθούν- οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν από τα κλιμάκια των μηχανικών από αύριο Τρίτη και από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στο νότιο τμήμα τηες Λέσβου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ένας σεισμός της τάξης των 6,1 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθηθεί από μετασεισμό έως και 5,6- 5,7 Ρίχτερ, χωρίς όμως, αυτό να είναι υποχρεωτικό, αφού η σεισμική ενέργεια μπορεί να εκτονωθεί με περισσότερους, μικρότερους σε μέγεθος μετασεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: