Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Για “ιαχές πολέμου” στο Αιγαίο,γράφει ο έγκυρος Le Monde diplomatique

Για “ιαχές πολέμου” στο Αιγαίο,γράφει ο έγκυρος Le Monde diplomatique. Τίτλος του άρθρου είναι «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο».Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας».Γίνεται αναδρομή από την κρίση των Ιμίων και επισημαίνεται ότι η εκτίμηση της Αθήνας είναι πως η σημερινή κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία είναι η σοβαρότερη από εκείνη τη κρίση.Και πιο επικίνδυνη.Γιατί; Σύμφωνα με το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας:



«Από τη μία η Ελλάδα είναι σήμερα πιο τρωτή, επειδή καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο κρίσεις: την οικονομική κρίση επιβίωσης και την προσφυγική κρίση. Ο δεύτερος λόγος για τις ελληνικές ανησυχίες είναι ότι η τουρκική πολιτική είναι σήμερα λιγότερο προβλέψιμη. Ο Ερντογάν αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές διαθέσεις, για να κινητοποιήσει ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, με το οποίο επιδιώκει να διαιωνίσει το αυταρχικό καθεστώς του».

Γίνεται αναφορά στις  δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, για το οθωμανικό παρελθόν της χώρας του και χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα απειλητική» την κριτική του Τούρκου προέδρου στη Συνθήκη της Λωζάννης. “Στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία ότι η Άγκυρα εφευρίσκει διαρκώς νέα επίμαχα εδαφικά ζητήματα, με στόχο να επιβάλει διμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες εν τέλει δεν επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά το δίκαιου του ισχυρότερου»,επισημαίνεται στο άρθρο στο οποίο η ανησυχία της Ελλάδας χαρακτηρίζεται απολύτως δικαιολογημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: