Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Τα Βαλκάνια "φλέγονται"! Βία και αίμα στα Σκόπια


"Φωτιά" στα Σκόπια αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων έβαλαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (27.04.2017) οι εθνικιστές οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι όταν εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας και χτύπησαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Πολλοί είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα τη στιγμή της εισβολής, γρονθοκόπησαν και τραυμάτισαν βουλευτές ανάμεσά τους και τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.


Από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, όταν έγιναν οι εκλογές, η χώρα παραμένει βυθισμένη στο χάος, "όμηρος" των εθνικιστών επί της ουσίας. Το κόμμα του Γκρούεφσκι πήρε 51 από τις 120 έδρες, δυο περισσότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τα αλβανικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι που έκανε, αντίθετα ο Ζάεφ, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ δεν του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Εδώ και μήνες οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και ενάντια στο ενδεχόμενο της συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με τους εθνικιστές Αλβανούς. Αφορμή για την εισβολή και τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Πέμπτη η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.

Το γεγονός πως προέρχεται από το αλβανικό κόμμα δεν… άρεσε στους εθνικιστές οπαδούς του κόμματος VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που αποφάσισαν να εισβάλουν στη Βουλή. Ήταν περίπου 100 τα άτομα που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, πολλοί είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα και κρατούσαν σημαίες της ΠΓΔΜ, ψάλλοντας και τον εθνικό ύμνο.

Οι περίπου 10 κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν καρέκλες και τραπέζια και οι γροθιές δεν άργησαν να έρθουν. Πολύ γρήγορα η Βουλή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Οι φωτογραφίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης με το πρόσωπό του γεμάτο αίματα κάνουν το γύρο του κόσμου. Όπως και οι εικόνες από το ανελέητο ξύλο που έπεσε μέσα στη Βουλή, οι εικόνες ενός άνδρα να κρατά όπλο και τους εθνικιστικές να κάνουν τη Βουλή «γης μαδιάμ», εγκλωβίζοντας ανθρώπους στον πρώτο όροφο. Για τη «διάσωσή» τους επιστρατεύτηκαν γραφεία, τα οποία έβαλαν το ένα πάνω στο άλλο για να τους βοηθήσουν να κατέβουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: