Τρίτη 18 Απριλίου 2017

"Θα σας εξαφανίσουμε!" – Απειλεί με πυρηνικό χτύπημα τις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα

Όχι μόνο θα συνεχίσει κανονικά τις βαλλιστικές δοκιμές αλλά απειλεί και με πόλεμο τις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα. Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το χτύπημα στη Συρία έχει βάλει στο "κάδρο" του την Πιονγιάνγκ και το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τίποτα αναπάντητο.Ένα πρώτο μήνυμα (έστω και… άστοχο) ήταν η δοκιμή πυραύλου που όμως πήγε στραβά (σ.σ. "έσκασε" στον αέρα λίγο μετά την εκτόξευση), ένα δεύτερο η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ. Και το τρίτο το σαφές μήνυμα του βορειοκορεατικού καθεστώτος όπως το μετέφερε μέσα από συνέντευξή του στο BBC ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χαν Σονγκ Ριόλ. «Μην παίζετε μαζί μας, θα σας εξαφανίσουμε». Δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά μάλλον αυτό εννοούσε…


«Αν οι ΗΠΑ απειλήσουν την κυριαρχία μας, τότε θα προκαλέσει την άμεση απάντησή μας και αν σχεδιάζει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας, θα αντιδράσουμε με προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, με το δικό μας τρόπο και τη δική μας μέθοδο», είπε ο Χαν Σονγκ Ριόλ στο BBC.

«Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν με την ριψοκίνδυνη επιλογή χρήσης στρατιωτικών μέσων, αυτό θα σημάνει, από εκείνη την ημέρα, έναν ολοκληρωτικό πόλεμο» πρόσθεσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος. Και διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον πως η Πιονγιάνγκ δεν πρόκειται να σταματήσει τις βαλλιστικές δοκιμές. «Με βάση τον σχεδιασμό μας, θα κάνουμε περισσότερες δοκιμές κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα και σε ετήσια βάση», είπε.

Πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα έχει ανάγκη από τα πυρηνικά «για να προστατεύσει την κυβέρνηση και το σύστημα από την απειλή και την πρόκληση των Ηνωμένων Πολιτειών». Ερωτηθείς αν στην πρόσφατη παρέλαση, ανάμεσα στους πυραύλους που… παρατέθηκαν στην κεντρική πλατεία ήταν και ο Διηπειρωτικός Βαλλιστικός Πύραυλος που φέρεται να κατασκευάζει η Πιονγιάνγκ, ο Ριόλ δεν το απέκλεισε.

«Ο σεβάσμιος Ανώτερος Ηγέτης μας Κιμ Γιόνγκ Ουν, στο ιστορικό του μήνυμα για τη νέα χρονιά είπε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την εκτόξευση Διηπειρωτικού Βαλλιστικού Πυραύλου. Δεν είμαι ειδικός αλλά ελπίζω να υπήρχε ένας τέτοιος ανάμεσα στους πυραύλους που εμφανίστηκαν στην παρέλαση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας τόνισε επίσης πως απαιτείται ισορροπία δυνάμεων και σημείωσε πως η Πιονγκιάνγκ έχει μάθει το… μάθημά της από τη σύγχρονη ιστορία και ιδιαίτερα από την απόπειρα των ΗΠΑ να αλλάξουν το καθεστώς σε Ιράκ και Λιβύη. «Αν απουσιάζει η ισορροπία δυνάμεων, τότε το ξέσπασμα του πολέμου είναι άμεσο και αναπόφευκτο. Αν μια πλευρά έχει πυρηνικά και η άλλη όχι και έχουν κακές σχέσεις, ο πόλεμος θα ξεσπάσει αναπόφευκτα. Αυτό είναι ένα μάθημα που δίνει η πραγματικότητα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους η Λιβύη και η Συρία, όπου ο κόσμος υποφέρει».

Ο Χαν Σονγκ Ριόλ διεμήνυσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα δεν ανέχεται την κριτική στο είδος του σοσιαλισμού που έχει επιλέξει. «Οι μάζες είναι στο επίκεντρο του κράτους μας και η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εγγυημένα», είπε και πρόσθεσε πως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους είναι αποκύημα της φαντασίας των εχθρών του καθεστώτος.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: