Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Επίσκεψη στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων φιλοξενούμενων σπουδαστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Κίνα {Φωτορεπορτάζ}

Χθες το πρωί το ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων είχε τη τιμή να καλωσορίσει στις εγκαταστάσεις του τους Κινέζους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που συνοδεύονταν από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου,τον κύριο Γεώργιο Καψάλη.Οι φοιτητές και ο πρύτανης περιηγήθηκαν στο χώρο του κεντρικού κτιρίου του ΙΙΕΚ από τη διευθύντρια της σχολής, κυρία Όλγα Κριτσιμά και καθηγητές της σχολής. Είδαν τις εγκαταστάσεις του τμήματος μαγειρικής,αισθητικής και προσχολικής αγωγής.Πήραν επίσης μια γεύση από το μάθημα του τμήματος της λογιστικής και του τμήματος τεχνικών φαρμάκων.Μετά τη σύντομη περιήγηση,οι φοιτητές επισκέφτηκαν τις κουζίνες του τμήματος μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής,όπου άνοιξαν φύλλο και επιδόθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό στη δημιουργία διάφορων παραδοσιακών ελληνικών εδεσμάτων,όπως τυροπιτάκια, μπακλαβάδες,κουλουράκια και άλλα.
Το τελευταίο μέρος της επίσκεψης των Κινέζων φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ περιελάμβανε κάποιες ομιλίες που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι οι φοιτητές. Οι ομιλίες είχαν ως θέμα την κινέζικη κουλτούρα,γλώσσα και γενικότερες αντιλήψεις της κινέζικης κοινωνίας σε θέματα όπως η ομορφιά.


Αναλυτικότερα,ακούστηκαν διαλέξεις για τη φύση της κινεζικής γλώσσας,και μάθαμε ότι η κινεζική γλώσσα,σαν την ελληνική,έχει μια αρχαιότερη και μια νεότερη μορφή.Οι φοιτητές έδειξαν πάνω σε αυτό το θέμα κάποια κείμενα στην αρχαία μορφή,που τα αυθεντικά τους δυστυχώς έχουν χαθεί,και μετά δίδαξαν το ενθουσιασμένο κοινό κάποιους βασικούς κανόνες προφοράς.

Το επόμενο σκέλος διαλέξεων είχε να κάνει με το κινέζικο φαγητό.Οι φοιτητές παρουσίασαν κάποια βασικά μπαχαρικά και σάλτσες που χρησιμοποιούνται συνήθως στον τόπο τους,και εξήγησαν και κάποια σημεία διαφοράς με την ελληνική κουζίνα,που,όπως δήλωσαν,τους αρέσει πολύ.Οι παρευρισκόμενοι έμαθαν επίσης και για το φαγητό των πανεπιστημίων της Κίνας,που σερβίρεται νωρίτερα απ’ότι στην Ελλάδα,στις 12:30,και αλλάζει από περιοχή σε περιοχή.Τέλος,οι φοιτητές εξήγησαν ότι το φαγητό στη Κίνα συνδέεται και με το πανάρχαιο yin και yang,έννοιες που γεννήθηκαν περίπου το 1000 π.Χ. Έτσι,κάποια φαγητά ανήκουν στο yin,και άλλα στο yang,και θεωρείται αρμοστό να συνδυάζονται αρμονικά στα πιάτα τους.




Οι τελευταίες διαλέξεις είχαν ως θέμα την έννοια της ομορφιάς στη Κίνα.Όπως δηλώθηκε,τα πρότυπα ομορφιάς της χώρας τους διαφέρουν από της δικής μας,αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν «δυτικοποιηθεί» και αυτά αρκετά.Μάθαμε επίσης πώς είναι ο τέλεια όμορφος Κινέζος άντρας και η Κινέζα γυναίκα,με τους φοιτητές να τονίζουν ότι επειδή κάποιος δεν είναι τέλειος,δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι και όμορφος με τον δικό του τρόπο,και ότι οι διακρίσεις είναι απαράδεκτες.Τα παιδιά επίσης έδωσαν βάρος και στη μόδα της πλαστικής χειρουργικής,κάτι που αναπτύσσεται με ταχύτητα στη χώρα τους,κυρίως λόγω των εγχώριων celebrities τους.



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μαλτέζος
Φωτογραφίες: Νίκος Αντωνίου
Σπουδαστές Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: