Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Έρχονται πολικές θερμοκρασίες: Ακόμα και -22℃ θα δείξει ο υδράργυρος!

Σημαντική επιδείνωση του καιρού θα προκαλέσει το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα πλήξει την χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, με τα φαινόμενα να είναι έντονα αρχικά στην Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο χιονιάς θα επεκταθεί στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα και θα φτάσει έως και την Κρήτη, ενώ όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να χιονίζει «ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και ενδεχομένως στην Πάτρα και στο Αγρίνιο»! 



Όπως επισημαίνεται πάντως από τα τελευταία στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό αυτού του νέου κύματος κακοκαιρίας δεν είναι τόσο οι πυκνές χιονοπτώσεις, αλλά ο παγετός που σε ορισμένες περιοχές, ιδίως την Κυριακή και την Δευτέρα, θα είναι ολικός - που σημαίνει πως καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας το θερμόμετρο δεν θα δείξει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Κατά τον Γιάννη Καλλιάνο μάλιστα, είναι πιθανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος να πέσει μέχρι και τους -20 ή -22 βαθμούς Κελσίου: «Δεν θυμάμαι ποτέ μια τόσο βίαιη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τον βόρειο πόλο προς την περιοχή μας η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο σε τέτοια επίπεδα που για παράδειγμα σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας να αγγίξει τους -20 με -22 ℃ (!!!)», γράφει στο προφίλ του στο facebook. 

«Η έναρξη της κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης, πρώτα από τα Βόρεια Ηπειρωτικά τμήματα, δηλαδή από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη θα αρχίσουν να σημειώνονται σφοδρές χιονοπτώσεις πρώτα στα βόρεια σύνορα της χώρας και πολύ γρήγορα, μέχρι και αργά το βράδυ, τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί σε όλες τις περιοχές ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές και καταιγίδες. 

»Προς το ξημέρωμα της Παρασκευής θα συνεχίσουν οι σφοδρές χιονοπτώσεις από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα πεδινά και τα παραθαλάσσια τμήματα. Ιδιαίτερη προσοχή στα ορεινά και ημιορεινά όπου η χιονόστρωση μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά. 

»Από το απόγευμα της Παρασκευής και στη συνέχεια τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να κατέβουν νοτιότερα, δηλαδή οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες πολικής προέλευσης από τον βόρειο πόλο δηλαδή θα έχουν φτάσει και θα έχουν επηρεάσει μέχρι και τμήματα της Πελοποννήσου. Θα χιονίσει δηλαδή σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική, Σποράδες και σε Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα δεν θα έχουν σταματήσει οι χιονοπτώσεις στην Βόρεια Ελλάδα. Θα έχουμε δηλαδή χιονοπτώσεις σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου σταδιακά μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου θα εξασθενούν τα φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα και οι όποιες χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από το ύψος της νότιας Θεσσαλίας και νοτιότερα. 

»Οι άνεμοι την Παρασκευή θα είναι νοτιάδες έως και 10 μποφόρ αλλά γρήγορα προς το Σάββατο θα στραφούν σε βοριάδες επίσης έως 10 μποφόρ καθώς εκείνη την ώρα θα περνάει το βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. 

»Από το Σάββατο το πρωί τα όποια φαινόμενα θα εντοπίζονται σε κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Κυριακή και Δευτέρα θα έχουμε χιονοπτώσεις μόνο σε Αττική και Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου. Ουσιαστικά από την Τρίτη το κύμα της κακοκαιρίας θα μας εγκαταλείψει. 

»Στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος θα πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου. Στις αντίστοιχες πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενδεχομένως να φτάσει και τους -8 με -10 βαθμούς Κελσίου  και παρόμοιες θερμοκρασίες αυτής της τάξεως κυρίως στα ορεινά θα έχουμε και στις νοτιότερες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. 
»Στα αντίστοιχα πεδινά στην νότια Ηπειρωτική χώρα η θερμοκρασία θα αγγίξει τους -3 με -5 βαθμούς Κελσίου», τονίζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. 


Αθήνα
Πέμπτη: Νεφώσεις με βροχές από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Παρασκευή: Βροχές αρχικά αλλά από τις απογευματινές ώρες θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια και προς το βράδυ στα υπόλοιπα τμήματα, πεδινά και παραθαλάσσια του νομού Αττικής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου. 

Σάββατο: Χιονοπτώσεις στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως και 1 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή: Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις με τον υδράργυρο να δείχνει από -4 έως 0 βαθμούς Κελσίου. 


Θεσσαλονίκη
Πέμπτη: Αρχικά τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Από το βράδυ προς τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή: Σφοδρές χιονοπτώσεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο: Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες με γρήγορη βελτίωση με την θερμοκρασία από -10 έως -5 βαθμούς Κελσίου. 

Κυριακή: Λίγες τοπικές νεφώσεις με τον υδράργυρο να δείχνει από -10 έως - 5 βαθμούς Κελσίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: