Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ανακοίνωση καταγγελία για τον παιδικό σταθμό Ελεούσας


Το Δ.Σ. του συλλόγου μας απασχόλησε για μία ακόμη φορά η απαράδεκτη στάση του προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Ζίτσας κ. Ανέστη Καρατασίτσα. Ο πρόεδρος λειτουργώντας ως «διοικητής» άλλων εποχών, βρίζει τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, τους προσβάλλει, τους απαξιώνει και τους χαρακτηρίζει ανίκανους, γιατί τόλμησαν (!!!) να ζητήσουν ενημέρωση από τον πρόεδρο και τη διευθύντρια, πώς θα λειτουργήσει φέτος ο Παιδικός Σταθμός Ελεούσας, με πόσα τμήματα και πόσα νήπια.


Αιφνιδιαστικά, την Παρασκευή 16/09/2016, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Ζίτσας ο πρόεδρος - εκτός ημερησίας διάταξης - εισηγήθηκε τη μετακίνηση προσωπικού, από τη Δευτέρα 19/09/2016. Σαν πρόσχημα επικαλέστηκε το έγγραφο του εκπαιδευτικού προσωπικού του Παιδικού Σταθμού Ελεούσας, που στάλθηκε στις 15/09/2016, με το οποίο οι εργαζόμενοι έθεταν τα παραπάνω ερωτήματα. Ο Παιδικός Σταθμός είχε ανοίξει από τις 05/09/2016 και οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά δε γνώριζαν πως θα γίνει η κατανομή των τμημάτων, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την προσαρμογή των νηπίων, την ασφάλειά τους και την ομαλή λειτουργία του Παιδικού Σταθμού.       

Δεδομένου ότι φέτος θα λειτουργήσουν τρεις αίθουσες (μία αίθουσα έκλεισε λόγω ακαταλληλότητας), οι οποίες δεν έχουν το ίδιο μέγεθος και δε θα φιλοξενήσουν τον ίδιο αριθμό νηπίων. Στην επικοινωνία που είχαν  με τον πρόεδρο και τη διευθύντρια, οι απαντήσεις τους ήταν πάντα ασαφείς.        

Δε μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τόσο η διευθύντρια, όσο και ο πρόεδρος, οι οποίοι γνώριζαν τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, που ορίζει ξεκάθαρα ότι ο χωρισμός νηπίων σε τμήματα γίνεται με βάση την ηλικία τους και ότι σε κάθε τμήμα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι εικοσιπέντε (25) νήπια με μία βρεφονηπιοκόμο και μία βοηθό, δεν απαντούσαν στους εργαζόμενους.     

Έτσι για παράδειγμα, αναφέρουμε ότι σε ερωτήσεις των γονέων για το ποια θα είναι η δασκάλα των παιδιών τους, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν, όχι λόγω ανικανότητας όπως λέει ο πρόεδρος, αλλά γιατί δεν γνώριζαν.       

Οι εργαζόμενοι έχουν απειληθεί πολλές φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι φράσεις του προέδρου «…εγώ, θα σπάσω το γκέτο της Ελεούσας…», «…θα πάτε για αέρα στα πεύκα της Ζίτσας…», αλλά και «…θα σας περάσω ΕΔΕ, γιατί λείπουν τα καπάκια από λάμπες φθορίου…».        Να σημειωθεί ότι πριν μια εβδομάδα, ο ίδιος ο πρόεδρος που χαρακτήρισε ανίκανες στο ΔΣ τις εργαζόμενες του Παιδικού Σταθμού Ελεούσας, κάλεσε μία από αυτές στο γραφείο του λέγοντάς της ότι είναι εξαιρετικά ικανή και θα πρέπει να βοηθήσει την υπηρεσία και να μετακινηθεί οικειοθελώς στον Παιδικό Σταθμό Ροδοτοπίου, προφασι-ζόμενος κι εκεί προβλήματα.Είναι προφανές ότι η μόνη αλήθεια πίσω από αυτές τις ενέργειες του προέδρου είναι η διάσπαση των εργαζομένων.       

Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να αποκτήσουμε ίδια αντίληψη, παρευρεθήκαμε σύσσωμοι σε Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ζίτσας, τον Ιούλιο. Πέρα απ’ το ότι δεν ήθελε να δώσει το λόγο στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας για τη συμπεριφορά του απέναντι στην εκλεγμένη εκπρόσωπο των εργαζομένων και μέλος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ζίτσας…!!!        

Δεν την άφηνε να τοποθετηθεί και να ολοκληρώσει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης με διακοπές, ειρωνεία και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, δείχνοντας το ποιόν της διοίκησής του.       Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Ανέστη Καρατασίτσα, γι’ αυτή του τη στάση(στάση Τρόικας!!!) Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασής του, υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά ότι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά δεν είναι μπαλάκια ή αντικείμενα. Ως γιατρός ο ίδιος πρέπει να γνωρίζει ότι τα απιδιά δεν μπορούν να αλλάζουν όποτε θέλει η διοίκηση τους εκπαιδευτικούς, είναι αντιπαιδαγωγικό. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους παιδαγωγούς και τα παιδιά στην πρώτη τους επαφή με το σχολείο είναι καθοριστική για τη παραπέρα πορεία τους.   Σοβαρή ευθύνη έχουν και τα άλλα μέλη Τις πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Ν.Π. που μένουν απαθείς. Δεν είναι μολυβένια στρατιωτάκια.

Καλούμε το Δήμαρχο να παρέμβει., ειδάλλως θα χρεωθεί ο ίδιος αυτές τις ενέργειες. Καλούμε τους συναδέλφους των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ζίτσας, εάν δεν ανακληθεί η απόφαση, σε επαναλαμβανόμενες στάση εργασίας τις δύο πρώτες ώρες.  Καλούμε τα σωματεία, τους άλλους εργαζόμενους σε συμπαράσταση αλληλεγγύης .

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες, το εργασιακό περιβάλλον μετά και τα τελευταία γεγονότα γίνεται επισφαλές, αφού οι απειλές εντείνονται. Η προσπάθεια διάσπασης των συναδέλφων με ψέματα και συκοφαντίες θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.       Καλούμε τους γονείς σε συμπαράσταση για ένα σχολείο που θα λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά προς όφελος των παιδιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: