Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

To Spiegel για την Ελλάδα: Η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου


«Ελλάδα, η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου», είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που αναφέρεται στις άμεσες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας. «Στην ελληνική πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: στα μέσα Αυγούστου τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει την ηρεμία. (…) Η Βουλή στην Αθήνα είναι κλειστή λόγω διακοπών και οι πολίτες απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, όσοι βέβαια έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Όταν διακόπτεται αυτή η ηρεμία, αυτό συνήθως δεν είναι καλό σημάδι. Έτσι ήταν την περασμένη εβδομάδα. Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει πρόωρα από τις διακοπές του. Αμέσως ξεκίνησαν οι εικοτολογίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κλιμακώνεται ενδεχομένως η προσφυγική κρίση;», διερωτάται το Spiegel, για να απαντήσει ότι από τον Μάρτιο, οπότε και υπεγράφη η συμφωνία με την Τουρκία, έχουν μειωθεί μεν κατακόρυφα οι προσφυγικές ροές, εντούτοις η Άγκυρα έχει απειλήσει τις τελευταίες μέρες επανειλημμένως με την καταγγελία της συμφωνίας σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί η τουρκική βίζα. «(…) Πέραν των 2.000 προσφύγων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν μετά την τουριστική περίοδο στην Κρήτη, η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει μέχρι στιγμής σχέδιο για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης», σχολιάζει το Spiegel.


Ένα χελιδόνι… δεν φέρνει την άνοιξη
«Ούτε το πεδίο της οικονομίας όμως προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά στον Τσίπρα», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, επισημαίνοντας ότι μετά την ελαφρά ανάπτυξη το 2014, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση το περασμένο καλοκαίρι «όταν η διαμάχη μεταξύ των πιστωτών και της νεοεκλεγείσας αριστερής κυβέρνησης είχαν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Και μπορεί η ελληνική στατιστική υπηρεσία να βλέπει μια αχτίδα ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, αυτό οφείλεται κυρίως στον τουρισμό. Ένας και μόνον κλάδος όμως δεν μπορεί να επιφέρει αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση σε σχεδόν όλους τους υπόλοιπους κλάδους: στο λιανικό εμπόριο, στις εξαγωγές και στην αγορά εργασίας. Επίσης «μέχρι το Δεκέμβριο οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν 12 με 13 δισεκ. σε φόρους, μια νέα επιβάρυνση για τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη». Επιπλέον η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επιστροφή των δανειστών και την αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.

Και το Spiegel καταλήγει: «Σύμφωνα με τη φημολογία που καλλιεργείται, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταφύγει το φθινόπωρο σε μια δοκιμασμένη συνταγή: Πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση διατείνεται βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, το φθινόπωρο του 2019. Από τη σκοπιά του Τσίπρα τα επιχειρήματα τείνουν υπέρ της αναμονής, πόσο μάλλον που υπολείπεται σημαντικά των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον τρία χρόνια στην πολιτική είναι μια αιωνιότητα. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να ανακάμψει η οικονομία και να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες επανεκλογής του Τσίπρα. Εντούτοις πολλοί πολιτικοί και ειδικοί επιμένουν ότι ο Τσίπρας δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το 2019 διότι οι προκλήσεις είναι πολύπλευρες και μεγάλες».

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: