Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

"Μυρίζει μπαρούτι" στην Κριμαία! Παρεμβαίνουν Αμερική και Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και τον κάλεσε να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Κίεβο ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «μαζικές προκλήσεις».


Από τις Βρυξέλλες εξάλλου, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Η Μογκερίνι εξέδωσε μια ανακοίνωση έπειτα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», ανέφερε η Μογκερίνι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να αποφευχθεί από όλους· η ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης είναι η μόνη πιθανή λύση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: